De Buddy versterker

De Buddy versterker is ontstaan omdat een bevriende gitarist zijn sound met bestaande versterkers niet gerealiseerd kreeg. Daarbij is het, zeker in Nederland, niet nodig om met 100 Watt of meer aan te komen. Vandaar een kleine, redelijk lichtgewicht, versterker van max. 50 Watt (dat is al een behoorlijk volume) met nog voldoende cleane headroom. Het is een veelzijdig platform geworden voor pedal boards. Uitgangspunt voor dit ontwerp was de oude Fender Bassman, maar dan met EL34 eindbuizen zoals Marshall als eerste deed. De Buddy is geen typische Marshall sound (op vol vermogen kun je dat er wel uithalen, zie sample Jay-P Beijersbergen) en ook geen typische Fender versterker (die toon is er wel uit te halen, zie samples van Bastiaan Mulder).

Er is 1 gitaar input maar wel 2 volumeregelaars (normal en dark). Het normal-kanaal vertegenwoordigt het typische, heldere, gitaar spectrum maar door de push-pull functie te gebruiken krijg je extra boost in het mid-laag. Het dark-kanaal is niet een bas kanaal maar geeft nog iets meer mid-laag waardoor dit kanaal zeer geschikt is voor jazzy sounds maar verliest daarbij geen helderheid. Ook indien volume van kanaal 1 uit staat werkt op kanaal 2 de push-pull functie van kanaal 1. Met beide volume regelaars en de push-pull functie kan de pre-sound van de versterker worden ingeregeld. De toonregeling werkt mild. De treble kan b.v. ook verder opengedraaid worden zonder pijnlijk scherp te worden. De presence is kraakvrij en kan ook verder opengezet worden zonder een dun geluid te produceren. Bij sommige Buddy’s is de master potmeter ook als push-pull uitgevoerd waarbij in de pull stand de master potmeter los ligt. Dit is voor gitaristen die de Buddy voluit willen gebruiken. In de push stand blijft de Buddy, ook in een lage master volume stand, nog behoorlijk helder en sprankelend.

Er zijn 2 (parallelle) output pluggen aanwezig en een 3 standen output impedantie schakelaar (4, 8 en 16 Ohm). De standaard speaker is een Celestion V-type van 8 Ohm. Gebruik van 1 box levert al een breed geluid. Bij gebruik van 2 boxen (impedantie schakelaar op 4 Ohm zetten) wordt dat nog wat versterkt. Omdat de V-type speaker een krachtiger laag heeft dan de meeste andere/gangbare speakers is deze gedeeltelijk ontkoppeld van de klankkast. De speaker kast is geoptimaliseerd voor de V-type speaker. Hierdoor wordt het geluid vooral naar voren gericht en is redelijk onafhankelijk van wat er achter de box aanwezig is. De Buddy speakerkast heeft aan de achterzijde een ovale opening. Normaal gesproken verliest een open achterkant aardig wat volume (vooral laag) en is de sound sterk afhankelijk van wat er achter de speaker box aanwezig is (gordijn, steen, hout etc.). Behalve het achterschot (± 18 mm populier multiplex) is de box van ±18 mm berken multiplex. De behuizing van de versterker is eveneens van populier (bespaart gewicht). De versterker weegt ± 12 kg en 1 box ook. Er zijn in totaal 50 exemplaren gemaakt voor liefhebbers. De meesten met zwarte tolex een aantal blond en een enkeling met slangenhuid- of krokodillen-tolex.

De keuze van de buizen is medebepalend voor de klank. De Buddy is standaard uitgerust met 3 Tungsol 12ax7 pre-amp buisjes en 1 matched pair Electro Harmonix EL34 eindbuizen. Mocht je een Buddy kunnen scoren kun je altijd even contact opnemen. Controle van de buizen en de bias instelling na een aantal jaren (afhankelijk van de intensiteit van gebruik) wordt dan ook geadviseerd. Dit kan natuurlijk ook als je de sound niet meer helemaal vertrouwt (v.b. dun of mat wordt of het volume niet meer haalt).