De handwired booster

De aanvankelijke buizen Booster is jaren geleden ontworpen voor een bevriende gitarist om ingebouwd te worden in zijn SuperDrive. Later werd mij door Kool & Elfring gevraagd of ik een buizen booster wilde ontwerpen voor hun Ace versterker en heb daarvoor dit schema ingezet. Uiteindelijk heb ik er zelf ook een aantal handwired gebouwd (zie onderstaande foto).

Handwired booster

Deze booster is ontworpen voor een 12AX7/ecc83 buisje. De Sovtek 12AX7WA bleek uit de testen erg goed te werken. Echter natuurlijk ook afhankelijk van persoonlijke smaak. Met een ecc81 buisje (minder versterking) werkt dit circuit ook ofschoon het er niet specifiek voor is ontworpen.

Ook deze buizenbooster werkt op hoogspanning, verkregen door een inwendige transformator welke wordt gevoed door een 12 volt AC-adapter. De benodigde stroom is even boven de 250 mA (een 300 mA voeding werkt prima).

De toonregeling is meer een milde voice of contour regeling. Indien de booster op een cleane versterker wordt gebruikt en niet versterkt maar op unity gain wordt ingesteld, geeft deze meer dimensie aan de sound en werkt de toon of contour regeling voor het oor niet sterk. Indien de booster na een overdrive pedaal geschakeld staat werkt deze regeling effectiever vanwege de grotere hoeveelheid binnenkomende harmonischen.

Veel gebruikers laten deze booster altijd aanstaan op unity gain, dus niet echt als booster maar verbetering de overall sound. De volumeknop staat dan op ± 10 voor 12. Door het volume lager te zetten wordt het signaal verzwakt maar blijft helder.

Indien de booster voor een overdrive pedaal wordt geplaatst is bovengenoemd effect op de sound minder maar je kunt dan wel het overdrive pedaal verder de verzadiging in sturen.

Ook in deze booster zit een kleine glaszekering (1AT). Zie voor opmerkingen over de zekering en gebruik van AC of DC bij de SuperDrive.

Booster-6112

De PCB booster:

Zoals iedere soldeer artiest herkent, is het zelf solderen wel eens een keertje mooi geweest. Dit was de reden om iets te ontwerpen op basis van het handwired ontwerp maar dan met een kleiner buisje en een printplaat (PCB). Dat is de Boost 6112 geworden. In dit pedaal is nu een z.g. sub miniatuur buisje (type 6112) toegepast, ook wel “pencil tube” genoemd. Deze wordt geproduceerd door en is o.a. verkrijgbaar bij Floris Elfring.

Deze buisjes zijn, veel kleiner dan ecc pre amp versterker buisjes, zijn stabieler en gaan in de regel langer mee. Deze buisjes worden ook in diverse audioversterkers toegepast (koptelefoon, microfoon etc.). Het 6112 buisje is gekozen vanwege de relatief hoge versterkingsfactor, 70. De overige pencil tubes versterken veel minder. Een ecc83 b.v. heeft een versterkingsfactor van 100, een ecc81 factor 60 en de 6112 factor 70. Deze booster wordt niet alleen gewaardeerd vanwege de boost eigenschappen maar eveneens vanwege de klankeigenschappen (zie ook De Gitarist).

Eigenschappen:

  • Buis hoogspanning; max. 135V
  • Buis gloeispanning; 6,3 V DC (gloeispanning is dan bromvrij), 2,1 mm aansluit plug
  • Totaal stroomverbruik; 630 mA (0,63 A)
  • Interne (kleine) glaszekering; 1AT
  • Afmetingen; breed 14 cm, diep 11,5 cm en hoog 5,5 cm (zonder pootjes)
  • Gewicht; 470 gram
  • Schakeling; true bypass & led indicator
  • Clean boost; max. 28 db, stand 4 is unity gain, daaronder verzwakking zonder toon verlies
  • Contour; regelt lichte sprankeling in het mid-hoog

Vereist:

Stroomvoorziening; 12 Volt AC (wisselspanning) voor de 6112 booster min. 0,63 A bij voorkeur 1 A, voor de handwired booster werkt dit natuurlijk ook maar de stroomvoorziening mag ook lager zijn ± 0,3 A.

Waarschuwing; geen 9V DC (gelijkspanning) aansluiten. De booster werkt niet en dit kan tot schade leiden aan de interne transformator (zie hiervoor ook opmerkingen bij de SuperDrive).