De CoolDrive is dit keer niet tot stand gekomen omdat een bevriende gitarist mij vroeg of ik zijn wens kon vervullen. Na mijn vervroegde pensionering (bij ECN/TNO) sloeg de nieuwsgierigheid toe over wat er te bereiken is, qua gitaar overdrive sound, met solid state techniek. Ik ben gestart met een transistoren circuit. Dat leverde niet het gewenste resultaat op en heb dat pad, misschien te snel, verlaten. Daarna overgestapt op werken met een IC (Integrated Circuit). Dat werkte vrij snel bijzonder hoopgevend. Een breadboard (zie foto) is daarbij bijzonder behulpzaam. Je kunt vrij eenvoudig (zonder al te veel te solderen) makkelijk componenten hierop uitwisselen.

Breadboard testen

Daarna is besloten de ingewanden in een huisje te stoppen (zie foto, eerste prototype behuizing). Vervolgens begint de toch wel spannende periode van “fine tunen” van het spectrum, niet te veel hoog, niet te dun, geen modderig maar wel strak laag en het lastigst vond ik om de mids (het eigenlijke gitaargebied) er goed uit te laten komen. De prototype testfase is geschied in samenwerking met een klein clubje bevriende gitaristen en op locaties waar ook op hoger volume kon worden getest.

Eerste prototype in behuizing

Een van die gitaristen zei op een gegeven moment:” Zo, dat klinkt “COOL”. Vandaar de naam CoolDrive. En in tegenstelling tot buizen wordt het circuit niet warm en blijft dus ook “cool”.

Als je dan besluit verder te gaan volgt al gauw de wens het er iets fraaier uit te laten zien dan het eerste prototype. Dan is het fijn vrienden te hebben die een leuk ontwerp kunnen maken geïnspireerd door een bekend drankje (zie Artist impression).

Artist impression (Pé de Wit) van de CoolDrive

Vervolgens de spullen bestellen en bouwen maar.

The CoolDrive (Pic. by Johan Bos )

Belangrijk verschil, zoals ik het ervaar t.o.v. buizen is, dat de sound van solid state compacter en iets minder transparant is, het heeft een eigen kleuring en heeft beduidend minder harmonischen dan een buizen circuit (zie figuur oscilloscoop harmonischen van de CoolDrive). Een solid state circuit bevat i.h.a. meer oneven en een buizen circuit meer even harmonischen wat van invloed is op het basale klankverschil. Het is daarmee geen concurrent voor b.v. de SuperDrive maar eerder aanvullend. Ook in “De Gitarist” is er aandacht aan besteed.

Oscilloscoop harmonischen (Fast Fourier Transform) van de CoolDrive (paarse patroon).

Specificaties:

 • true bypass
 • handwired (PTP)
 • 2 kanalen: Ch1 is low gain en zeer geschikt voor slaggitaar en blues solo’s en Ch2 heeft meer gain en is zeer geschikt voor een rock sound en lead gitaar
 • 1 toonregeling (treble, middle en bass) voor beide kanalen
 • optimale werkspanning, 9 volt DC (polariteit: + = mantel en – is centrale pen), maximaal 12 volt DC
 • impedantie: input 2MOhm, output 800 Ohm
 • beveiligd tegen omgekeerde polariteit
 • geen AC aansluiten, zie ook AC/DC opmerkingen bij de SuperDrive
 • stroomverbruik is ± 30 mA
 • behuizing: Hammond 1590xx, Aluminium, zwart gecoat
 • afmetingen [mm]: L = 144, B = 122, H = 55-60 (incl. pootjes, schakelaars en potmeter knopjes)